Kako bi po prvi put pronašli posao ili pak promijenili ga, potrebno je znati napisati savršen životopis. Ali koje su to najbolje strategije za pisanje djelotvornog životopisa?

Iako smo svjesni da ne postoji univerzalni način za pisanje životopisa, u ovom članku ćemo pokušati pojasniti što je sve potrebno kako bi vaš curriculum vitae bio učinkovit.

Pisanje životopisa se uglavnom vrti oko 2 stavke:

  • informacije o kandidatu;
  • što traži tvrtka koja zapošljava?

Koliko je bitno da životopis sadrži osobne informacije o kandidatu, toliko je i bitno da vaša prijava bude sastavljena na način koji najbolje odgovara potrebama tvrtke u koju šaljete prijavu. Životopis zapravo služi tome da vas predstavi na najkompletniji mogući način onima koji vas još uvijek ne poznaju: on će opisati vaša iskustva, sposobnosti i vještine.

U životopisu je potrebno navesti sve pojedinosti koje bi mogle privući interes tvrtke za koju se prijavljujete. Da bi životopis bio djelotvoran, potrudite se da bude napisan na jednostavan i jasan način i da uz njega priložite motivacijsko pismo.

Životopis mora sadržavati opis vas samih i vaših iskustava: on predstavlja vašu kratku biografiju, vašu posebnu posjetnicu, koja mora privući pažnju tvrtke za koju se prijavljujete!

Životopis mora odražavati po izgledu i po sadržaju osobnost autora i pojasniti njegov/njezin profesionalni cilj, kao i postignute rezultate: sve ovo u najviše dvije stranice.

Da bi se privukla pozornost poslodavca, vrlo je važno da sadržaj životopisa bude pažljivo napisan. Tekst koji pišete mora biti:

  1. Jasan
  2. Sažet
  3. Tečan

Predstaviti sebe, svoje vještine, postignuće i ciljeve na jasan, sažet i tečan način nije lako; baš zbog toga, dobar i učinkovit životopis se obično razvija u odjeljcima.

ŠTO UKLJUČITI U ŽIVOTOPIS?

Življenjepis mora vsebovati naše osebne podatke, med katerimi ne sme manjkati ime in priimek, naslov, telefon in internetni naslov. Ker živimo v dobi socialnih omrežij, lahko dodamo tudi link do našega linkedIn profila. Za boljši vtis lahko dodamo tudi svojo sliko, ki je vedno olj zaželena.

Značajke o sadržaju

  • Osobni podaci: ime, prezime, adresa, telefon, mjesto rođenja, bračno stanje.
  • Podaci o obrazovanju: završene studije, počevši od najzadnje (magistarski ili diplomski), pa sve do srednjoškolske diplome. Ukoliko su vaše školske ocjene dobre, naznačite ih; ukoliko nisu, izostavite ih. Također, savjetujemo da naznačite temu diplomskog rada.
  • Radno iskustvo: sadašnje i prethodno zanimanje. Vrlo je bitno da se uvijek definira položaj na kojem ste obavljali zadatke, a posebno je bitno navođenje ciljeva i odgovornosti. I ovdje je bitno pridržavati se pravila da naznačite prvo najnovije iskustvo, pa redom dalje. Podrazumijeva se da je ovom odjeljku potrebno navesti svako stečeno znanje i iskustvo: što možete raditi i u kojim poljima, s kojom metodologijom, koliko ste fleksibilni u slučaju prelaza iz jednog područja u drugi, koje su vaše točke prednosti i točke slabosti.

NAPOMENA: Onima koji iza sebe već imaju nekoliko radnih iskustava, preporučuje se da prvo naznače radna iskustva (počevši od najnovijeg), pa tek nakon toga obrazovanje: poslodavac koji čita vaš životopis zapravo je više zainteresiran za vaše vještine i sposobnosti koje ste stekli tijekom spomenutog radnog iskustva, nego za diplomu koju ste možda dobili godinama ranije.

  • Poznavanje stranih jezika: poželjno je naznačiti koliko poznajete određeni jezik u pisanom obliku i u razgovornom obliku.
  • Računalne vještine: poznavanje programskih jezika, sposobnost korištenja glavnih softverskih paketa, specifična iskustva u određenim programima.
  • Drugi interesi: kulturne aktivnosti, hobiji itd.
  • Težnje: planovi za budućnost i ciljevi.

NAPOMENA: vrlo je bitno da se ovaj odjeljak savršeno upotpunjava s ostalima, jer dosljednost vašeg životopisa je jedan od ključnih elemenata prilikom odabira kandidata od strane poslodavca.

Značajke o izgledu

Što se tiče samog izgleda, savjetujemo da životopis bude:

  • sažet, jer je vrijeme koje vam čitatelj može posvetiti ograničeno.
  • tečno napisan i jednostavan za čitanje.
  • jasan
  • detaljan, ali bez pretjerivanja
  • osoban
  • učinkovit i djelotvoran, tj. u stanju dati najbolju sliku o vama
  • bez gramatičkih ili stilskih pogrešaka

Ukoliko želite poslati vaš životopis određenom stranom poduzeću, a jezici nisu vaša jača strana, slobodno nas kontaktirajte! Rado ćemo preuzeti brigu o prevođenju istog i pomoći vam prilikom vašeg novog poslovnog puta!