Svijet je globalno naselje, a korištenje prekograničnih prevoditeljskih jezika jedan je od pristupa koji granice čini propusnijima. Plaća za prevoditeljske zadatke varira na temelju brojnih kriterija. Jezične kombinacije, vrsta prevoditeljske usluge, brzina prijevoda, lokacija prevoditelja i vrsta informacija koje se prevode, faktori su koji imaju veliki utjecaj na naknadu projekta.

Koji prevoditeljski poslovi nude najbolju plaću?

Književni prevoditelji, koji u prosjeku zarađuju 51.000 dolara godišnje, najplaćeniji su od brojnih kategorija prevoditeljskih usluga. Najvjerojatnije je to zbog činjenice da se književnost smatra najtežom temom za prilagodbu na novi jezik.

Književni prevoditelji prevode poeziju, dugačke romane, časopise i druge vrste književnosti. Njihov je cilj probiti jezične barijere i učiniti umjetnost dostupnom publici diljem svijeta.

Medicinski i pravni prijevodi još su dvije kategorije prijevoda koje se dobro plaćaju jer iziskuju visok stupanj točnosti. Općenito, prevoditelji u ovom sektoru stručnjaci su u srodnim područjima koji dobro razumiju specijaliziranu terminologiju i zakone.

Zbog rastuće potrebe za uslugama lokalizacije u različitim industrijama, poslovi povezani s lokalizacijom vrlo dobro su plaćeni.

Kako se sve više tvrtki širi na svjetsko tržište, potrebni su jezični stručnjaci i inženjeri za lokalizaciju koji će im pomoći da održe svoj udio u svjetskom tržištu. Većina tih tvrtki spremna je platiti pristupačne naknade u zamjenu za visokokvalitetan prijevod.

Prevoditeljski poslovi nisu jedni od najplaćenijih. Simultani prevoditelji su među najplaćenijim stručnjacima u poslu jezičnih usluga. Tako je zato što je to najteži posao.

Simultano prevođenje zahtijeva jake komunikacijske vještine i lingvističku stručnost. Prevoditelj čuje poruku na jednom jeziku, tumači je, a zatim je šalje na drugom jeziku.

Jezici koji su obično najbolje plaćeni

To su jezici koji su rašireniji, ali potrebno je da je trgovina i industrija na tom jeziku također česta. Njemački, na primjer, možda nema velik broj izvornih govornika, ali je njegov ekonomski učinak ogroman, i pruža obilje mogućnosti za zarađivanje novca.

Prema ljestvici najboljih i najpopularnijih jezika, u nastavku je popis jezika koji su najbolje plaćeni:

  • arapski – 74.000 dolara godišnje.
  • njemački – 60.000 dolara godišnje.
  • španjolski – 48.000 dolara godišnje.
  • francuski – 45.000 dolara godišnje.
  • nizozemski – 44.000 dolara godišnje.
  • ruski – 43.000 dolara godišnje.
  • japanski – 42.000 dolara godišnje.
  • talijanski – 36.000 dolara godišnje.
  • mandarinski (pojednostavljeni kineski) – 35.000 dolara godišnje

Završni savjet…

Da rezimiramo, svi prevoditelji koji žele uspjeti na globalnom tržištu moraju biti sposobni komunicirati na različitim jezicima. Prije nego počnete tražiti posao prevoditelja, trebali biste procijeniti svoje talente, odabrati jezik na koji ćete se usredotočiti, a zatim odlučiti za koje polje rada se želite specijalizirati. Ispravan izbor jezika može vas odvesti kamo god želite! Kontaktirajte K&J Translations ako želite raditi kao prevoditelj ili ako su vam potrebne profesionalne usluge prevođenja.