Malo ljudi zna prepoznati jezik koji se govori u Egiptu ako ih se pita. Većina narječja koji se govore spadaju pod definiciju narodnog jezika. Najrasprostranjeniji su jezici arapskih skupina ljudi. Ipak, budući da je ova zemlja naseljena brojnim etničkim skupinama, posebice doseljenicima iz Europe, postoji niz drugih govornih jezika.

Egipatski jezik također služi kao podsjetnik da se govorni jezici mogu značajno razlikovati od svojih pisanih standardnih varijanti, pri čemu govorni jezici bolje predstavljaju regionalne razlike, dok pisani standard služi kao lingua franca.

Povijest

Drevni Egipat ima dugu i slavnu povijest koja datira oko 3400. godine prije Krista. Ovo je jedan od najstarijih govornih jezika na svijetu. Drevni Egipćani bili su poznati po svojim hijeroglifima, a to su bili osnovni crteži koji su prikazivali životne događaje. Čak su bilježili povijest, proizvodili literaturu i pisali medicinske priručnike. Faraoni su ga govorili, a njime su se pisali i stari egipatski sveti tekstovi.

Egipatski danas

Standardni arapski (ili MSA, kratica koja potječe od engleskog “Modern Standard Arabic”) je službeni jezik Egipta, a koristi se u većini pisanih dokumenata i škola. Standardni arapski prvenstveno se odnosi na književni oblik arapskog, koji ustvari predstavlja makrojezik sastavljen od mnogih manjih narodnih narječja. Stoga, važno je napomenuti da je standardni arapski jezik književnosti, medija, obrazovanja, pa čak i službenih okruženja, ali nije jezik svakodnevnog razgovora.

Potječe iz klasičnog (srednjovjekovnog) arapskog, a njegova gramatika i pravopis uglavnom su ostali nepromijenjeni od 7. stoljeća. Međutim, zbog engleskog i francuskog utjecaja, nekoliko aspekata njegovog stila i teksta promijenilo se tijekom vremena.

Druga narječja

Svaka država ima svoje “arapsko narječje” ili “Amiya” kao svakodnevna vrsta govora. Razlike se temelje na zvuku, a ne na vokabularu ili gramatici.

Egipatski arapski (govorna varijanta makrojezika) je najrasprostranjeniji jezik Egipta i smatra se nacionalnim jezikom zemlje. U svom modernom obliku kombinira arapske, koptske, turske, osmanske, francuske i talijanske elemente.

Druga široko rasprostranjena arapska narječja uključuju saidi arapski (koji govore uglavnom ruralne zajednice u blizini sudanske granice), sudanski arapski (koji govore prvenstveno sudanski doseljenici), sjevernolevantski, južnojemenski arapski, alžirski, zaljevski arapski i marokanski, da spomenemo samo nekoliko.

Osim toga, većina obrazovanih Egipćana govori engleski ili francuski kao drugi jezik. Egipat ima oko 3 milijuna stanovnika koji govore francuski. Adigejski, amharski, grčki, armenski i talijanski pripadaju skupini doseljenih jezika koji se govore u Egiptu.

Dakle, ako ste usred planiranja putovanja u Egipat, ili ste zainteresirani za jezik i kulturu, ili proučavate njihovu povijest, mogle bi vam biti od koristi pouzdane usluge prevođenja. Tu smo za vas!