Teško je odrediti koji je jezik najteže naučiti jer ovisi o tome koje jezike već poznajete. Imajući to u vidu, pokušali smo sastaviti popis jezika koji bi bili izuzetno teški, ako već niste govornik nekog od jezika u njihovoj skupini.

1. Mandarinski kineski

Očit zaključak. Jezik s najvećim brojem govornika na svijetu je neobično teško naučiti. Smatra se tonskim jezikom i svaki odabrani zvuk u pismu ima 4 načina na koji se može izgovoriti. Mandarinski jezik je također pun homofona, idioma i aforizama. To je obično teško za shvatiti za bilo kojeg stranca, a tisuće znakova u njemu ne čine shvatanje ništa lakšim.

2. Arapski

Na arapskom jeziku otkrit ćete da svako slovo može biti napisano na jedan od 4 različita načina. Također se isključuju samoglasnici kad pišete, što prijevod arapskog jezika čini izuzetno teškim. Arapski je također prilično bogat dijalektima, što znači da se arapski jezik u Egiptu prilično razlikuje od onoga koji se govori, na primjer, u Saudijskoj Arabiji.

3. Mađarski

Sa 26 različitih padeža, mađarski ima potencijalno najtežu gramatiku na svijetu. Sufiksi se koriste za određivanje gramatičkog vremena i posjeda, radije od korištenja redoslijeda riječi. Kulturni elementi pronađeni u jeziku također ga čine jedinstvenim izazovom za učenje.

4. Japanski

Japanski nije toliko težak kad se govori, barem u usporedbi s, recimo, mandarinskim. Ono što je teško, međutim, je pisanje. Prije nego što uopće naučite pisati osnovne stvari, morat ćete naučiti tisuće različitih znakova. Osim toga, japanski ima 3 različita pisma – hiragana, kanji i katakana.

5. Finski

Kao mađarski, i finski ima izuzetno složenu gramatiku. Postoji mnoštvo nastavaka koji pomažu u konjugaciji glagola, što je prilično teško kad je vaš materinski jezik, recimo, engleski. Na glagole utječe i gradacija njegovih suglasnika. Imenice imaju razne padeže, što postaje pakao za one koji ne govore ovim jezikom.

Osim toga, pun je i razgovornog jezika, što znači da će pred vama biti još dug put čak i nakon što naučite jezik službenim putem.

6. Korejski

Korejski je jezik koji se najviše govori bez da je povezan s bilo kojim drugim jezikom. To znači da je sam jezik u potpunosti jedinstven i zbog toga može zauzeti prvo mjesto na ovom popisu. Pun je stvari koje bi mogle zvučati čudno engleskim govornicima, poput aktivnih glagola koji završavaju uobičajene rečenice.

7. Navaho

Navaho je jezik koji se odnosi na glagole. Čak i opisi su dati putem glagola, što znači da postoji puno pridjeva koje koristimo bez izravnog prijevoda na jezik. Osim toga, jezik je prepun zvukova koji nemaju jednakovrijedan prijevod u većini modernih jezika.

8. Islandski

Iako islandski nije baš izolirani jezik, govori ga samo 400.000 ljudi na udaljenom otoku. U osnovi je ostao nepromijenjen tijekom svojih tisuću godina povijesti. Umjesto da za nove pojmove usvaja riječi iz stranih jezika, radije izrađuje nove ili daje staroj riječi novo značenje. Moguće je da je najteži za učiti na daljinu, jer postoji malo izvora za učenje koji su dostupni putem interneta.

9. Poljski

Iako poljski nije toliko kompliciran kao mađarski, on i dalje ima 7 čvrstih različitih padeža. Osim toga, on je pun zamršenog i složenog gramatičkog roda koji je ključan za tečnost jezika.

10. Baskijski

Baskijski jezik je sličan korejskom, a njegovi pisani i govorni oblici se razlikuju od bilo kojeg drugog jezika. Postoji i pet dijalekata s kojima se morate boriti, pa iako bi mogo biti lakši od korejskog, daleko je od toga da je isti.