Da li tražite odredište za svoje sljedeće putovanje svijetom? Onda podaci o tome koji je najdrueljubiviji grad na svijetu neće nikada biti suvišni. Mnogobrojne turističke agencije i turistički časopisi provode godišnje ankete kako bi utvrdili zadovoljstvo turista u raznim turističkim destinacijama širom svijeta, a na temelju toga dobivaju i podatke o tome koji su najdruželjubiviji gradovi na svijetu.

Koji čimbenici čine određeni grad druželjubivim?

Poznato je da turisti obično putuju na odredišta gdje se osjećaju sigurno i ugodno. Stoga, određeni grad mora udovoljiti svojim turistima na nekoliko načina da bi se moglo reći da je druželjubiv. Osim kvalitetnih infrastruktura, turisti procjenjuju razinu ljubaznosti i na temelju toga koliko je određeni grad otvoren prema turistima, kao i koliko blisko učestvuju mještani.

Važni čimbenici za procjenu grada su, na primjer, da li je lokalno stanovništvo spremno pomoći turistima koji trebaju upute, koliko su stanovnici druželjubivi, koliko je jednostavno kretati se gradom, dostupnost višejezičnih znakova koji usmjeravaju turiste do turističkih mjesta i jamče sigurnost posjetitelja.

No međutim, obzirom da je percepcija ljubaznosti vrlo subjektivna, u ovoj kategoriji mogu biti uključeni i drugi čimbenici, pa se može lako desiti da se rezultati mnogih anketa razlikuju. U jednoj od anketa smo dobili podatke u vezi mjesta koja su vam najdruželjubivija: isti bi vam mogli biti od velike pomoći prilikom vašeg sljedećeg putovanja.

1. San Miguel de Allende (Meksiko)

Grad se nalazi u državi Guanajuato u Meksiku i dobio je ime po svećeniku zvanim Juan de San Miguel, koji je u 16. stoljeću bio meksički mučenik neovisnosti, i pripadniku španjolske vojske zvanim Ignacio Allende, koji je podržao pokret za neovisnost u Meksiku. Dio starog grada danas je mjesto Svjetske baštine i glavni razlog što privlači mnogobrojne turiste.

Putnici kažu da su stanovnici grada vrlo ljubazni. Kupovina je odlična, restorani su fantastični, a grad je lako istražiti pješice, sa puno toga za vidjeti i otkriti. Zanimljiv je i domaći arhitektonski stil. Pročelja kuća su privlačnija zbog raznolikosti boja i kaskada s grana ukrasnog grmlja Bougaunville. U starom dijelu grada možete vidjeti oko tisuću obnovljenih kolonijalnih građevina, a među atrakcijama je i crkva “La Parroquia de San Miguel Arcangel”, koja je simbol grada.

2. Santo Domingo (Dominikanska Republika)

Santo Domingo je glavni grad Dominikanske Republike i poznat je kao najmoderniji grad na Karibima koji privlači ogroman broj turista. Mještani ga zovu “La Capital” (glavni grad) i simbol je dominikanske kulture s besprijekornim usklađivanjem starog i novog. Turisti mogu razgledati brojne umjetničke galerije, povijest i arhitekturu grada, a postoje i ogromni trgovački centri.

Kolonijalni grad je prepoznat kao mjesto Svjetske baštine i smatra se prvim naseljem europskih doseljenika u Americi. Ulice su podešene za pješake, a na putu možete naići na arhitektonska čuda iz 16. do 20. stoljeća. Mnoge kolonijalne zgrade su pretvorene u bočne kafiće, restorane, hotele i muzeje, a posjetitelji mogu i obići cijelo područje za 45 minuta vlakom Chu Colonial. Turisti također mogu unajmiti bicikl ili unajmiti lokalnog vodiča koji će im ispričati mnoge lokalne priče.

3. Cork (Irska)

Cork se nalazi na jugozapadnoj obali Irske. Grad ima mnogo pivskih vrtova, ugodnih barova i još mnogo toga. Među njima svakako vrijedi posjetiti umjetničke galerije poput Crawford Gallery, gradske tržnice i Umjetnički centar Triskel, koji je također pun iznenađenja. Posjetite Muzej maslaca, koji će vas odvesti kroz povijest gradske industrije. Mještani su druželjubivi, a možete i istražiti grad organiziranom vožnjom kajakom, tijekom koje možete posjetiti muzej Cork City Goal ili Crkvu Svete Ane.

4. Queenstown (Novi Zeland)

Jedan među najdruželjubivijih gradova je i Queenstown na Novom Zelandu, poznat kao svjetski glavni grad avanturističkog turizma. Zapravo, grad je na istoj razini druželjubivosti kao Akaroa, Wellington i Auckland. Grad se smatra utočištem za imigrante iz Kanade, SAD-a i Velike Britanije koji su odlučili živjeti u gradu i raditi sa mještanima u barovima i raznim avanturističkim grupama.

Mještani su poznati po tome da su srdačni i druželjubivi, dobri sugovornici koji brzo oraspolože posjetitelje. Grad je uistinu pravo mjesto za sve one koji traže avanturu na otvorenom, koji žele sebi ugoditi i olako iskoristiti svoje putovanje. Ako ste dovoljno hrabri, možete se provozati Skyndo gondolom i vidjeti panoramski pogled na Queenstown ili možete isprobati bungee jumping.

Ali to nije kraj avanture. Možete se odlučiti za vožnju biciklom i voziti se Segwayjom ili kružiti brodom kako biste vidjeli zapanjujuće prizore grada. Queenstown također ima i toplice koje će vam omogućiti dodatni ugođaj. Ne zaboravite posjetiti vinograde, što bi trebao biti obavezni dio vašeg plana putovanja.

5. Galway (Irska)

Na zapadnoj obali Irske se nalazi grad Galway, koji će vas očarati svojom privlačnošću. Grad ima drevnu arhitekturu, pa posjetitelji mogu prošetati gradom kako bi vidjeli brojne znamenitosti grada. Mještani su vrlo druželjubivi i nije neuobičajeno da se družite s njima dok pijete ledeno pivo Guinness. U gradu ćete uživati u okusima domaće kuhinje, kao i u okusima pizze, piva i čokolade koji su proizvodi lokalnih poduzetnika.

6. Puebla (Meksiko)

Grad Puebla će vas zadiviti svojim šareno obojenim kućama i baroknim kapelama s prekrasnim zlatnim sjajem. U gradu možete osjetiti druželjubivu srdačnost, pogotovo na gradskim ulicama gdje ćete moći uživati u jelu „quesadillas“: tipične meksičke tortilje koje prodaju starije žene. Prodavači voća će biti vrlo strpljivi ako počnete govoriti španjolski.

Uz malo sreće, Uber vas može besplatno povesti u obilazak grada i obližnjih sela. Njegov vozač će vas impresionirati s poviješću grada, a ujedno će vas podsjetiti na nekoliko prekrasnih znamenitosti. Preporučujemo da pogledate restorane koji poslužuju lokalnu meksičku hranu. Ali ne propustite ponos grada, Talaver keramike i kupovinu na buvlju i tržnicu ručno rađenih predmeta.

7. Adelajda (Australija)

Melbourne i Sydney su destinacije koje se oduvijek smatraju kao među najdruželjubivijima na svijetu, ali i Adelaide postaje sve popularnija. Klima je umjerena, tako da je pogodna za vinogradarstvo i nije neuobičajeno da su vinogradarske regije iz ovog dijela poznate širom svijeta. Grad je pun zabave, događanja, okusa i kulture na kojoj se možete prepustiti ležernim šetnjama.

Naravno, nije više tajna da su Australci druželjubivi i da vole razgovarati s posjetiteljima ako i oni to žele. Grad nudi ogroman spektar stvari koje se mogu obaviti i vidjeti, od istraživanja brda, do obilaska muzeja i kupovine. Također možete uživati u svježim lokalnim proizvodima s tržnice i provesti neko vrijeme na plaži.

8. Dublin (Irska)

Dublin je treći irski grad koji se našao na popisu 10 najgostoljubivijih, što samo po sebi govori o ljubaznosti stanovnika Irske. Iako je glavni grad, ima šarm starog svijeta, koji je nepobjediv. Mještani su poznati po tome što su duhoviti i puni ljubavi, a smatraju se i sjajnim domaćinima koji će vas očarati svojim šarmom.

Grad je povijestan, pa ćete u njemu pronaći ogroman broj znamenitosti, poput Dublinskog dvorca, a knjigu Kells možete pronaći u staroj knjižnici koledža Holy Trinity. Ne zaboravite se zaustaviti na mostu Ha’penny i posjetiti katedrale svetog Patrika, te pronaći odmor i opuštanje u jednom od mnogih parkova punih drveća.

9. Viktoria (Kanada)

Victoria je glavni grad kanadske pokrajine British Columbia i privlači svoje posjetitelje ljubaznošću ljudi i čistoćom grada. Grad je zbog kvalitete života posebno popularan među umirovljenicima i ljudima koji se žele povući od hladnih i snježnih zima. Grad ima umjerenu klimu, što ga čini odličnom destinacijom za odmor.

Život u Victoriji je vrlo opušten. Smatra se kao dom umjetnosti i kulture, pa nije neuobičajeno upoznati nekoliko poznatih glazbenika, a grad je također poznat kao mjesto za produkciju holivudskih filmova.

10 Chiang Mai (Tajland)

Unatoč svojoj auri sramežljivosti, stanovnici Tajlanda su poznati i po tome što su vrlo druželjubivi. Mnogi putnici su zadivljeni time što su mještani uvijek nasmiješeni i žele ih prihvatiti među njima. Zbog druželjubivosti ljudi, mnogi se turisti osjećaju opušteno dok istražuju znamenitosti grada. Ovdje je vrlo lako pronaći mnogo blaga i zabava, od antikviteta do lokalnih zanata, od lekcija kuhanja do tajlandskih masaža. Tijekom putovanja možete posjetiti prekrasne hramove Chiang Mai-a, istražiti bazare ili pronaći prijatan specijalitet u domaćoj tajlandskoj kuhinji.

Za točne informacije o putovanju potražite pomoć prevoditeljske agencije

Bitno je napomenuti da gore naveden popis nije potpun, ali svakako vam daje predstavu o značajkama, atrakcijama i svim aktivnostima koje možete obavljati kada posjetite neki grad. Koji ćete odabrati, uglavnom ovisi o vašim očekivanjima i interesima.

Kada je u pitanju razumijevanje informacija o odredišnim destinacijama, ključno je da dobro shvatimo svaki detalj o karakteristikama kulture i tradicije. Naravno, s jedne strane se možete prepustiti iznenađenju, ali mi vam definitivno savjetujemo da se bar okvirno raspitate o mjestu koje želite posjetiti.

Informacije su vam na raspolaganju na engleskom jeziku, a možete dobiti još detaljnije informacije s internetskih stranica, brošura i letaka na različitim jezicima. Dobra prevoditeljska agencija koja također radi s lokalnim govornicima može biti od velike pomoći u razumijevanju različitih informacija. To jamči da ćete biti upoznati sa točnim podacima o putovanjima koji će vam trebati za sigurno putovanje svijetom.