Hreflang oznaka je metoda koja omogućuje označavanje web stranica s istim sadržajem, ali usmjerenim prema različitim jezicima ili područjima. Obično se hreflang oznake koriste za sadržaj koji može imati izmjene unutar istog jezika, npr. britanski ili američki engleski. Alternativno, koriste se za sadržaj napisan na više različitih jezika ili kombinaciju istih.

Koristeći hreflang oznake dajete tražilicama informaciju da je sadržaj stranice isti, samo napisan na drugom jeziku.

Potrebno je 6 minuta za čitanje članka.

Zašto biste trebali koristiti hreflang oznake?

Sa SEO gledišta, hreflang oznake ostvaruju dvije glavne stvari:

  1. Ako na vašoj web lokaciji postoji stranica koja je optimizirana za korisnikov jezik/trenutačnu lokaciju, poželjet ćete da se pristupi toj stranici. Imati pravilan jezik i informacije o lokaciji je ključno za korisničko iskustvo. To dovodi do toga da mnogo manje ljudi odmiče od vaše web stranice i posljedično poboljšava vašu SEO ocjenu.
  2. Dupli sadržaj može predstavljati veliki problem vašoj ocjeni. Srećom, hreflang oznake vam pomažu da napravite različite URL-ove koji mogu biti usmjereni prema istoj jezičnoj skupini, ali na različitim mjestima (npr. Britanija i Australija). Glavna razlika ovdje može biti vrlo mala, na primjer, može biti samo da li je vaša cijena u USD ili GBP. Ako ne upotrebljavate hreflang oznaku, to bi moglo značiti da vam je cijela stranica označena kao dupli sadržaj.

Što radi hreflang oznaka?

Bing ne podržava hreflang oznake, međutim, to čine i Google i Yandex. To znači da je to korisna praksa jer će utjecati na većinu vaših korisnika.

Kada koristite hreflang oznaku i korisnik vas traži, Google će proći kroz sljedeće korake:

  • Odrediti da li želi rangirati određeni URL.
  • Provjeriti da li unutar URL-a ima hreflang oznaka.
  • Na temelju prethodnih koraka, ponuditi svojim korisnicima ishode koji im najviše odgovaraju.

Najprikladniji URL na koji ići ovisi o jezičnim postavkama korisnika. U slučaju da u jezičnim postavkama imate više jezika, Google će ih rangirati prema redoslijedu u kojem se pojavljuju.

Trebate li koristiti hreflang oznake?

Ako se nalazite na granici da li vam treba hreflang oznaka ili ne, onda to možete isprobati na svojoj početnoj stranici.

Trebali biste koristiti hreflang oznake ako ispunjavate jedne od sljedećih:

  1. Dobili ste potpuno isti sadržaj na više od jednog jezika.
  2. Dobili ste sadržaj koji je usmjeren prema mnoštvu područja na istom jeziku.

Ako ih ne ispunjavate, hreflang oznake bi vam ipak mogle biti od koristi, ali trebali biste ih isprobati prije nego što donesete odluku.

Postoji li WordPress dodatak za hreflang oznake?

Preporučujemo uporabu hreflang dodatka. Sve glavne funkcionalnosti mogu se koristiti u besplatnom dodatku, za zahtjevnije korisnike postoji plaćena inačica dodatka, a ako vam treba podrška, razvojni programeri će vam rado pomoći.

Ako trebate prevesti vašu web stranicu na više jezika, možete se obratiti našem timu i oni će vam pružiti ponudu. Ponosni smo partner WPML dodatka za prevođenje web stranica i razvili smo vlastiti dodatak, tako da naše usluge prevođenja možete koristiti i s Polylang dodatkom.