Dok neki vlasnici tvrtki svojim investicijama ciljaju Europu i Sjevernu Ameriku, drugi traže svoju priliku za poslovanje u arapskom svijetu. Međutim, potrebno je biti svjestan da je arapska regija kulturno, religiozno, etički i geografski vrlo raznolika, što dovodi do toga da su norme u arapskom svijetu potpuno drugačije od europskih ili američkih.

Za čitanje članka potrebno je 7 minuta.

Arapski svijet se sastavlja od 22 zemlje, uključujući i Saudijsku Arabiju koja se nalazi u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, a za uspješno poslovanje ključno je razumijevanje kulturnih i ekonomskih značajki svake zemlje. Između ostalog, potrebno je poznavati pravi poslovni bonton, pregovaračke prakse, detalje gostoprimstva, njihov kalendar i još mnogo toga. A na što trebate obratiti posebnu pozornost?

Kada poslujete u arapskom svijetu uzmite u obzir različite kalendare

Radni tjedan na Bliskom Istoku značajno se razlikuje od radnog tjedna u zapadnom svijetu. S obzirom na to da je Islam religija koja prevladava u Saudijskoj Arabiji, petak se smatra najsvetijim danom u tjednu, a podnevno vrijeme je posvećeno molitvi. U mnogim zemljama na Bliskom Istoku petak i subota su slobodni dani, ali to se ne odnosi na sva područja.

Važno je znati da se u većini arapskog svijeta ne koristi gregorijanski kalendar (sunčev kalendar), već islamski kalendar (mjesečev kalendar). No međutim, kad je u pitanju Saudijska Arabija, bitno je znati da se u toj zemlji ipak koristi gregorijanski kalendar, iako, kada jed riječ o njihovim vjerskim praznicima, Saudijci slijede islamski kalendar. Među njima su najvažniji Eid-al Fitr (kraj posta tokom ramazana) i Eid al-Adha, što označava kraj hadža ili godišnjeg hodočašća. Budući da se radi o praznicima koji se pomjeraju jer prate kretanje Mjeseca, njihov točan datum je teško odrediti. Kada planirate poslovne susrete i sastanke, svakako biste trebali biti oprezni kako biste izbjegli razdoblje ramazana.

Za poslovanje planirajte osobnu komunikaciju

Za Saudijce je osobni kontakt izuzetno važan, pa izbjegavajte poslovanje telefonom ili e-poštom. Obvezno razgovarajte osobno i tome posvetite osobne susrete i sastanke. Općenito, termini za sastanke se moraju dogovoriti najmanje tjedan dana unaprijed, a bitno je da se potvrde putem telefona nekoliko dana unaprijed.

Ako poštujete jezik, ostaviti ćete dobar dojam

U većini arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, službeni jezik je moderni standardni arapski. Saudijci su jako ponosni na svoj materinski jezik, pa će poznavanje osnovnih arapskih pozdrava na njih ostaviti dobar dojam.

Savjetujemo vam da naučite neke od najkorisnijih izraza koji su prikladni za svaku priliku, ali ako bi poslovni partneri radije vodili sastanak na arapskom jeziku, potražite sebi tumača. Time ćete pokazati da ozbiljno razmišljate o poslu s njima i da poštujete njihov jezik.

Čak je i u arapskom svijetu rukovanje na sastancima prilično često, ali obično traje nešto duže nego što smo navikli. Zato nemojte odmah povući ruke i čekajte da to učini vaš arapski poslovni partner. Ako poslujete sa ženama, morate biti svjesni da su neke od njih još uvijek vrlo konzervativne, pa sačekajte da vam same pruže ruku. Također, pričekajte na stisak ruke ako poslujete kao žena u arapskom poslovnom svijetu muškaraca.

Saudijci obično posluju putem službenih sastanaka, pa im se obraćajte s gospođa ili gospodin ispred njihovog imena, ali i to ovisi od države u kojoj se nalazite.

Ako želite ozbiljno poslovati u arapskom svijetu, posebno je važno da posjetnice napravite i na engleskom i na arapskom jeziku. Budući da se jezik čita s desna na lijevo, stavite logotip vaše tvrtke na lijevu stranu kartice.

Povjerenje ćete dobiti tako što ćete postati njihov prijatelj

Mnogi Saudijci još uvijek smatraju da se profesionalni i osobni život ne razlikuju jedan od drugog, pa vas smatraju prijateljem ako postanete njihov poslovni partner. Upravo zbog toga su Saudijci više naklonjeni osobnim sastancima, gdje vas i osobno upoznaju.

Prije nego što započnete poslovni razgovor, izuzetno je važno da i vi pripremite razgovor o osobnim stvarima, zato savjetujemo da pripremite neke odgovore na pitanja o obitelji, zdravlju, putovanjima i svom domu. Imajte na umu da biste trebali izbjegavati pitanja o članovima njihove obitelji.

Kako je u arapskom svijetu vrlo teško prodrijeti u industriji ili poslu, važno je da u tvrtki imate stariju kontakt osobu ili sponzora ili posrednika koji će vas upoznati s poslovnim partnerima. To je rašireni i prihvaćeni sustav na Bliskom Istoku i zove se wasta.

U arapskom svijetu postoje pozajmice i povrati usluga. Ako vas poslovni parter zamoli za uslugu, definitivno će vam biti od koristi ako je možete ispuniti za njega. Nikad ne odbacite molbu i barem se potrudite da je ispunite, jer se svaki trud uvažava i kasnije vam može koristiti.

Budite fleksibilni sa svojim rasporedom

U arapskom svijetu točnost ima potpuno drugačije značenje nego na zapadu. Pri planiranju poslovnog sastanka morate biti vrlo fleksibilni u vremenu, jer vaši poslovni partneri mogu kasniti 30 minuta, jedan sat ili čak više sati. Preporučljivo je prihvatiti to, ali ipak pokazati poštovanje ako ste njihov gost i doći na vrijeme na sastanak.

Dnevni red poslovnih sastanaka nije važan za Saudijce. Samo stariji arapski poslovni partneri strogo vode poslovnu raspravu, a inače sastanci obično započinju kratkim razgovorima koji traju ne više od 5 minuta. Očekujte prekide tijekom sastanaka, a uz povećanu uporabu mobilnih telefona, Saudijci neprestano komuniciraju s drugima tijekom sastanka. Međutim, to ne znači da oni ne poštuju, već je samo dio njihove kulture temeljen na tehnologiji.

Budite strpljivi kada sklapate poslove

Arapski su gospodarstvenici još uvijek vrlo tradicionalni u svom poslu, a konačni dogovor je njihov uobičajeni način poslovanja. Morate znati na početku da je njihov pregovarački proces izuzetno spor, pa je potrebno veliko strpljenje. Osim dugotrajnih pregovora, možete očekivati i sporu birokraciju, stoga budite spremni na niz sastanaka prije sklapanja posla.

Prilikom pregovora izbjegavajte neslaganje s arapskim gospodarstvenicima i naučite kako da ih preusmjerite da misle drugačije. Također, očekujte da se vaši poslovni partneri neće izravno složiti s vama, pa je čitanje jezika tijela vrlo važan pokazatelj u kojem smjeru idu pregovori

Slijedite kodeks odijevanja

Budući da su Saudijci na mnogo načina još uvijek vrlo tradicionalni, važno je slijediti njihov kodeks oblačenja. Uvijek nose dugu bijelu haljinu i crveno bijelo karirano pokrivalo. Za poslovne sastanke nosite poslovno odijelo u tamnim bojama, ali ako putujete, važna je udobna i skromna odjeća. Obvezno izbjegavajte kratke hlače i majice s kratkim rukavima.

Poslovne žene trebaju nositi konzervativnu odjeću koja pokriva većinu ruku do laktova, a suknje trebaju dosezati do gležnjeva. Majice i haljine trebaju imati zaobljeni izrez, a također se pobrinite da odjeća bude kvalitetna i da vam odgovara.

Saudijci su vrlo gostoljubivi i od njih možete očekivati primanje pozivnica i raznih poklona. Ako ste pozvani na ručak, ne zaboravite vratiti pozivnicu.

Način poslovanja u arapskom svijetu je različit

Kada poslujete s kulturama koje su potpuna suprotnost onome na što ste navikli, važno je što bolje ih upoznati. To će vam biti od velike pomoći za uspješno poslovanje i sklapanje novih poslova, čak i kada je riječ o poslu u Saudijskoj Arabiji. Pregovori s arapskim gospodarstvenicima nikako nisu lagani, ali ako tome dodamo i nepoznavanje njihovog jezika, situacija je još složenija.

Kada poslujete u Saudijskoj Arabiji, kvalitetna prevoditeljska agencija može vam biti od velike pomoći jer će s prevoditeljskim uslugama spriječiti mnoge neugodne situacije, a vaše će poslovanje biti još uspješnije. Uz profesionalne prijevode, vaša će poruka biti točno prevedena na arapski jezik, što će povećati povjerenje među vašim arapskim poslovnim partnerima.