Prije nego što se odlučite za poslovanje u Rusiji, obvezno provjerite da ste upoznati sa svim detaljima vezanim za taj korak, jer ćete brzo saznati da ćete se morati baviti novim propisima, raditi s ruskim kolegama i natjecati se s domaćim tvrtkama.

Saznajte neke činjenice o Rusiji

Imajte na umu da ćete za uspješno poslovanje morati ispitati veliku količinu podataka, razumjeti različite kulture i odrediti ciljna područja poslovanja tvrtke u cijeloj zemlji. Evo nekoliko činjenica o Rusiji koje će vam pomoći:

  • Unatoč raspadu Sovjetskog Saveza 1991 god., Rusija je i dalje najveća zemlja na svijetu u smislu površine, koja pokriva gotovo cijelu sjevernu Aziju i veći dio istočne Europe.
  • Podijeljena je u 22 republike s 145,9 milijuna stanovnika.
  • U pogledu bruto domaćeg proizvoda (BDP), ruska ekonomija je na 12. mjestu, dok je po paritetu kupovne moći (PPP) šesta u svijetu.• Rusija je dio grupe BRICS, koja također uključuje Južnu Afriku, Kinu, Indiju i Brazil.
  • Rusija planira uspostaviti međunarodni financijski centar koji će omogućiti rast pravnih i financijskih tvrtki.
  • Rusija izvozi mnogo različitih proizvoda.
  • Najpopularnije industrije su farmaceutska industrija, inženjerstvo, obrazovanje, potrošački proizvodi i maloprodaja.

Ako razmišljate o poslovanju u Rusiji, koristiti ćete ruski jezik za komunikaciju, koji je službeni i državni jezik. Međutim, potrebno je napomenuti da se unutar zemlje koristi 27 drugih službenih jezika, a mnogi doseljenici komuniciraju na svom jeziku.

Zašto odabrati Rusiju za pokretanje poslovanja?

S obzirom da je Rusija jedna od 10 najvećih svjetskih gospodarstava, ne treba nas čuditi da nudi više mogućnosti i koristi ljudima koji žele baš tamo poslovati. Država potiče razvoj ruskog gospodarstva u obliku hipoteka i kredita, što povećava kapacitet industrije; zahvaljujući tome, Rusija je već otplatila značajan dio svog vanjskog duga.

Kako bi dodatno potaknula razvoj tržišta, država nudi i razne pakete poreznih olakšica. Mnoge tvrtke su prepoznale napore vlade, što je značajno povećalo njihovo povjerenje u ovu državu. Neprestano se uvode nove strukturne reforme, što dovodi do mnogih poslovnih prilika u industriji električne energije, farmaceutskoj industriji, maloprodajnoj industriji i industriji telekomunikacija.

Razumijevanje ruskog tržišta utječe na uspješnost poslovanja

Poznavanje ruskog tržišta i ispravna poslovna misao su ključni za osnivanje tvrtke u Rusiji i njeno uspješno vođenje, ali morat ćete se suočiti i s nizom postupaka u kojima je znanje o određenim pravnim pitanjima presudno.

1. Dobijanje vize

Ako želite osnovati tvrtku u Rusiji, zapamtite da će vam trebati dozvola boravka, što je uvjet za osnivanje tvrtke i njeno upravljanje. Ako ste nerezident, tvrtki se možete pridružiti samo kao dioničar, a tvrtkom mogu upravljati samo oni koji imaju dozvolu stalnog ili privremenog boravka u Rusiji.

Ako nemate dozvolu boravka i još uvijek želite započeti poslovanje, onda možete podnijeti zahtjev za rusku radnu vizu i postati samozaposleni, no ova je opcija moguća samo na poziv Ruskog ureda za migracijske poslove. Drugi način za pokretanje poslovanja u Rusiji jest osnivanje tvrtke koja će ostvarivati prihod i jamčiti slobodna radna mjesta. U tom slučaju dobivate rusku poslovnu vizu.

Također se možete pridružiti poslovanju u Rusiji kao strani investitor. U ovom slučaju imat ćete isti status kao i domaće stanovništvo, ali uz određena ograničenja kad  su u pitanju osiguranje i bankarstvo, kupovina zemljišta i posebna ulaganja koja su od strateške važnosti za državu.

2. Poslovni plan

Prije početka poslovanja svakako preporučujemo da pripremite poslovni plan temeljen na istraživanju tržišta. Tako ćete dobiti odgovore na pitanje hoće li proizvodi ili usluge koje nudite biti isplativi.

3. Oblici tvrtki

Prije početka poslovanja potrebno je odlučiti oblik tvrtke koji postoji u Rusiji jer se oni međusobno razlikuju u pojedinačnim svojstvima, kao i u pravnoj strukturi.

Društvo s ograničenom odgovornošću je najčešći oblik poslovanja u Rusiji. To je privatna tvrtka koja može biti u vlasništvu do 50 dioničara. Odgovorni su za dugove nastale u društvu do iznosa temeljnog kapitala. Dioničar može biti inozemno društvo ili pojedinac, ali može biti i osnivač ili član uprave, samo ako ima vizu.

Dioničko društvo može biti zatvoreno ili privatno i otvoreno ili javno. Ako je dioničko društvo javno, onda može imati više od 50 dioničara, pri čemu su dionice slobodno dostupne javnosti. Ostale obveze i dozvole su slične onima koje vrijede i za društvo s ograničenom odgovornošću.

Trgovačko društvo je prikladno ako namjeravate pokrenuti manje poslovanje. S jedne strane, trgovačko društvo može biti javno, što znači da partneri sudjeluju u upravljanju tvrtkom, a prava i obveze su utvrđene sporazumom. S druge strane, trgovačko društvo može biti ograničeno, što znači da partneri dijele profitne i dužničke obveze i koriste svoju imovinu za pokrivanje troškova.

Podružnice su različiti oblici tvrtki, a temelje se u Rusiji kao zastupnik tvrtki. U ovom slučaju nije dopuštena nikakva komercijalna djelatnost.

4. Naziv i adresa tvrtke

Kada se odlučite za naziv tvrtke, primjenjuju se ista pravila kao i u svim ostalim državama, a to znači da naziv ne bi trebao biti ista kao u bilo kojoj postojećoj ruskoj tvrtki.

5. Pripremite odgovarajuću dokumentaciju

Kao i kod mnogih drugih postupaka, pri osnivanju tvrtke potrebno je pripremiti odgovarajuće dokumente i ispuniti brojne formalnosti. Dakle, potrebno je navesti puno ime tvrtke sa svim skraćenicama, osnivače tvrtke, iznos i prirodu doprinosa dioničara, pravila upravljanja tvrtkom, zakonske odgovornosti uprave i, ako je potrebno, detalje u vezi direktora.

6. Upis tvrtke

Nakon što pripremite sve dokumente, tvrtku je potrebno upisati u uredu za registraciju Savezne porezne službe, gdje podnosite zahtjev za upis, dokumente o osnivanju, dokaz o pravnom statusu osnivača i primitak državne pristojbe.

Služba za registraciju će razmotriti vaš zahtjev i o odluci ćete biti obaviješteni u roku od pet radnih dana. Ako je vaš zahtjev prihvaćen, sedam dana nakon prijave ćete dobiti potvrdu o osnivanju ili upisu, poreznu potvrdu, porezni broj tvrtke i izvadak iz ruskog državnog registra pravnih osoba.

7. Otvaranje bankovnog računa

Da biste otvorili bankovni račun, pošaljite banci sve dokumente koje ćete dobiti od Savezne porezne službe na temelju kojih ćete dobiti podatke o svom bankovnom računu.

Pravila poslovanja u Rusiji će vam olakšati upravljanje poslovanjem

Da biste olakšali poslovanje u Rusiji, korisno je poznavati neka poslovna pravila koja će vam pomoći da uspješno upravlajte poslom. Ako se u tome ne osjećate dovoljno samopouzdano, onda barem u početku zaposlite odvjetničku tvrtku koja će vas zaštititi od nepoznavanja propisa.

Prilikom zaključivanja ugovora, korisno je provjeriti sve domaće podizvođače i zaposlenike. Budući da se Rusi zalažu za izravan razgovor, korisno je spomenuti i čimbenik profitabilnosti na samom početku sastanka, a čaša votke obično potvrđuje ugovor. Ni slučajno nemojte kasniti na sastanke, ali to očekujte od vaših ruskih kolega.

Razmotrite društvene običaje i etiku

Ako se odlučite na poslovno putovanje u Rusiju, tada biste trebali uzeti u obzir mnogo formalnih i neformalnih sastanaka s poslovnim partnerima i klijentima. Rusi su vrlo gostoljubivi, ali postoji nekoliko pravila koja trebate slijediti.

Neslužbeni sastanci

Kad god idete u posjet, ponesite poklon poput čokolade, kolača ili vina. Ako odlučite pokloniti cvijeće, izbjegavajte neparne brojeve i ruže u žutoj boji. Pozdravljanjem pričekajte da uđete u dom jer inače donosi nesreću. U nekim domaćinstvima je uobičajeno da prije ulaska skinete cipele.

Bez obzira jeste li domaćin ili gost, obvezno se lijepo odijevajte. Ako vam se nudi hrana ili piće, prihvatite je pristojno. S obzirom da Rusi vole piti, naučite kako taktično odbiti piće. Slično drugim europskim zemljama, i u Rusiji ćete imati vilicu s lijeve strane, a nož s desne strane tanjura. Obično Rusi vole razgovarati o svojim dostignućima, zato im pokažite da ih cijenite.

Poslovni sastanci

Za uspješno poslovanje često je presudno kako poslovni sastanak teče, stoga upoznajte se što više s određenim detaljima.

Organizirajte poslovne sastanke nekoliko tjedana unaprijed. Ako planirate prisustvovati sastanku, potvrdite svoje prisustvo dva dana prije sastanka, anajvažnije od svega jest da stignete na dogovoreno vrijeme.

Korisno je naučiti što više o ruskoj kulturi, povijesti i zemljopisu, jer će to pokazati zanimanje prema državi. Dok su stariji ruski gospodarstvenici skloniji poslovati u skupinama, mlađi gospodarstvenici teže ka individualnijem pristupu.

Bez obzira na to, vrlo je važno da se na poslovnim sastancima prikladno odijevate; ženske suknje moraju biti dužine do točke ispod koljena. Svaki sastanak obično završava zapisnikom, što je kao neki sažetak sastanka, i od vas se očekuje da ga potpišete.

Pregovori

Ne očekujte da će se u Rusiji poslovni pregovori brzo zaključiti, jer obično dugo traju. Stoga, puno strpljenja i pamet u glavu nikada nisu suvišni. Tipična pregovaračka taktika je otkazivanje presudnih sastanaka, kao i napuštanje sastanka tijekom pregovora. Pri tome ostanite mirni i pričekajte da se vrate.

Rusi su vrlo svjesni hijerarhije, tako da je važno da oni koji prisustvuju sastanku odgovaraju statusu svojih ruskih kolega uzimajući u obzir dob i položaj. Rusi neće praviti kompromise, pa do vas je kako ćete im predstaviti svoju ponudu.

Profesionalni prijevodi mogu olakšati vaše poslovanje u Rusiji

Kada osnivate tvrtku i upravljate njom, važno je biti svjesni da ćete se neprestano sretati sa svojim poslovnim partnerima, klijentima i zaposlenicima. Profesionalna i ispravna komunikacija je vrlo važna ako želite uspješno poslovati na ruskom tržištu.

Čak i prije nego što započnete s poslovanjem u Rusiji, morat ćete se baviti zahtjevima za vizu, nakon čega slijede svi dokumenti koje je potrebno dostaviti za osnivanje tvrtke. Vrlo vjerojatno ti isti dokumenti će biti napisani na ruskom jeziku, pa će vam sigurno trebati prevoditeljska agencija koja nudi usluge prevođenja s ruskog jezika i obratno. Zato ne odgađajte i bratite se dobroj prevoditeljskoj agenciji koja nudi profesionalne i kvalitetne prijevode za najuspješniji ulazak na rusko tržište.