Svaki poduzetnik, koji želi povećati prihod od svog poslovanja i što prije ga proširiti, sigurno je već razmatrao mogućnost osnivanja tvrtke u inozemstvu. U svakom slučaju, ideja je primamljiva i zavodljiva, no prije ostvarenja iste potrebno je temeljito razmisliti o svim prednostima i nedostacima poslovanja u inozemstvu.

Međutim, pojedinci često ni sami ne znaju kako to učiniti, kome se obratiti pri pokretanju poslovanja u inozemstvu i kako doći do konkretnih rezultata na najbrži mogući način. Srećom, određene internetske stranice nude brojne korisne informacije i upute u vezi toga. Za vas imamo neke osnovne informacije.

Za čitanje članka potrebno je oko 4 minute.

Kako započeti?

Prije nego što se odlučimo za prvi korak i otvorimo tvrtku u inozemstvu, moramo razmisliti i o poteškoćama s kojima se možemo susresti na putu. Također, osnivanje tvrtke u inozemstvu može biti vrlo rizično. Moramo biti svjesni da ćemo vlastiti novac uložiti u stvarnost s kojom nismo upoznati do kraja, stoga je izuzetno važno razmotriti sve aspekte i moguće zamke koje na prvi pogled nisu poznate ili vidljive.

Prije svega, moramo naučiti nekoliko stvari o zemlji u kojoj ćemo otvoriti tvrtku, o načinu razmišljanja lokalnog stanovništva, o navikama i običajima ljudi koji će postati naši potencijalni kupci. Moramo znati kamo uložiti novac, koliko novca treba, koju vrstu tvrtke otvoriti i kakva je politika oporezivanja u inozemstvu. Dobro isplanirana odluka i pažljivo razmatranje nam mogu donijeti izvrsne rezultate.

Razlozi za otvaranje tvrtke u inozemstvu

Pojedinci, koji su imali dovoljno hrabrosti otvoriti tvrtku u inozemstvu, kažu da ih je na odluku dovelo više različitih razloga.

Jedan od glavnih razloga svakako je taj što zemlja u kojoj bismo željeli otvoriti tvrtku ima pozitivan stav prema poduzetnicima. U ovom slučaju, naravno, prvo mislimo na porez koji ćemo morati platiti. Međutim, kada osnivamo tvrtku u inozemstvu, također moramo razmisliti o svim birokratskim poteškoćama s kojima se možemo suočiti, a koje moramo prevladati kako bismo uspješno započeli svoje poslovanje i samim tim počeli zarađivati.

Hrvati se najčešće odluče otvoriti tvrtku u susjednim zemljama; zbog blizine, poznavanja načina poslovanja, poznavanja drugih uvjeta u susjednoj državi, želje za pronalaženjem novih poslovnih puteva i zbog dobre zarade. U inozemstvu tržište može biti puno življe i aktivnije u usporedbi s našim, što nam omogućuje bolje poslovanje i veću zaradu.

Kada se isplati otvoriti tvrtku u inozemstvu?

U prošlosti su samo velike međunarodne tvrtke otvarale vlastita poduzeća u inozemstvu, ali to se promijenilo posljednjih godina. Mnoge novoosnovane tvrtke također otvaraju svoja poduzeća u inozemstvu, jer ima mnogo investitora zainteresiranih za ulaganje u dobre ideje mladih i temperametnih ljudi.

Pametno je otvoriti tvrtku u inozemstvu kada već tamo poslujemo i velik udio na tržištu predstavljaju kupci iz određene zemlje. Primjerice, tvrtke koje se bave turizmom, računalnim znanostima, prijevozom, građevinarstvom, a također i ugostiteljstvom se sele u inozemstvo.

Mnogi pojedinci su odlučili otvoriti tvrtku u nekoj od susjednih zemalja i zato što su imali poteškoća s upravom u Hrvatskoj. Hrvatski poduzetnici se često suočavaju s poteškoćama koje je teško izbjeći, a koje se u inozemstvu uopće ne događaju. U određenim stranim zemljama poduzetnik će također dobiti zajam puno ranije nego u Hrvatskoj, što je ponekad prijeko potrebno za pokretanje dobrog poslovanja.

Zbog svih tih razloga, sve više hrabrijih Hrvata, koji znaju što žele od svog života i koji žele oblikovati svoj život prema vlastitim standardima, odlučuju otvoriti tvrtku u inozemstvu.

Za pomoć u otvaranju tvrtke u inozemstvu možemo se obratiti raznim pružateljima usluga, koji će nam pomoći da brzo i jednostavno otvorimo tvrtku u željenoj zemlji. Nakon što imamo svu potrebnu dokumentaciju, koja obično uključuje potvrdu o državljanstvu EU, potvrdu o nekažnjavanju i potreban novac, tvrtku možemo osnovati za samo nekoliko dana.