Što trebamo znati prije osnivanja tvrtke u Austriji?

Za čitanje članka potrebno je oko 4 minute.

Sve više pojedinaca koji posjeduju tvrtku koja dobro posluje dolazi do odluke da istu otvori u nekoj od susjednih zemalja ili negdje drugdje u inozemstvu. Razlozi za ovaj hrabri potez su razni. Najčešći razlog za ovaj potez su izvrsne poslovne mogućnosti u susjednoj zemlji. Jedna od najčešćih susjednih zemalja, u kojoj sve više Hrvata otvara svoje tvrtke, zasigurno je Austrija. U Austriji možemo birati između sljedećih oblika poduzeća:

  • 1. samostalni poduzetnik (s.p.),
  • 2. društvo s ograničenom odgovornošću (GmbH),
  • 3. otvoreno partnerstvo (OG),
  • 4. komanditno društvo (KG),

  • 5. ortaštvo (GesbR),
  • 6. dioničko društvo (AG),
  • 7. tiho partnerstvo (Stille Gesellschaft).

Koliko će vas koštati osnivanje tvrtke u Austriji?

Prilikom osnivanja  društva s ograničenom odgovornošću (GmbH), potrebno je platiti najmanje 5000 eura minimalnog kapitala. Službeno, osnivački kapital će morati iznositi 10.000 eura, ali cjelovita uplata neće biti potrebna ili ćete je morati platiti samo ako vaša tvrtka bankrotira. Međutim, ako poslovanje bude uspjelo, odgovarati ćete osobnom imovinom za taj iznos.

Uz početni kapital, morat ćete platiti i troškove nastale registracijom tvrtke. Morat ćete platiti i javnog bilježnika i poreznog savjetnika koji će vam na početku biti od velike pomoći. Potrebno je uzeti u obzir i troškove koje će donijeti najam uredskog prostora.

Razlozi za osnivanje tvrtke u Austriji

Austrija je izuzetno prijateljski nastrojena prema hrvatskim poduzetnicima i ne uključuje birokratske prepreke. Ima izuzetno bogato tržište, zato ideja o tvrtki u Austriji je privlačna svima koji žele proširiti svoje poslovanje na austrijsko kao i na njemačko tržište. Nakon otvaranja tvrtke u Austriji, bit će nam puno lakše poslovati s drugim austrijskim tvrtkama.

Međutim, potrebno je znati da se austrijski radnici moraju plaćati prema austrijskim standardima plaća, a ne prema hrvatskim. Hrvatski radnici koji su zaposleni u hrvatskim tvrtkama, ali privremeno rade u Austriji, moraju biti jednako plaćeni. Važno je znati da minimalna bruto plaća u Austriji iznosi 1.300 eura. Prosječna mjesečna bruto plaća u Austriji u 2018. je iznosila 3.632 eura, dok u Hrvatskoj je iznosila 823 eura.

Kada osnovati tvrtku u Austriji

Korisno je osnovati tvrtku u Austriji ako tamo želimo premjestiti dio poslovanja ili ako tamo već puno poslujemo. Također moramo razmisliti o tome hoćemo li zaposliti austrijske radnike ili ne. Prilikom zapošljavanja Austrijanaca imat ćemo manje posla s birokracijom, što je nemoguće izbjeći ako prijavimo za privremeni rad u Austriji hrvatske radnike. Nakon što dobijemo sjedište u Austriji, lako ćemo zatražiti zajam od austrijske banke.

Najlakši način za osnivanje tvrtke je savjetovanje od strane stručnjaka koji će nam s potrebnim znanjem i profesionalnim pristupom pomoći da brzo osnujemo tvrtku. U kratkom roku će nam pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Povjeriti osnivanje tvrtke u inozemstvu određenom davatelju usluga koji ima na raspolaganju odvjetnike i savjetnike u Austriji je dobra ideja: dodatno će olakšati naše postupke jer imaju sve ispravne i točne podatke potrebne za osnivanje tvrtke.

Pomoći će nam da osnujemo tvrtku i upišemo je u sudski registar. Nakon toga, tvrtka se mora objaviti i u austrijskim službenim novinama.

Kako osnovati društvo s ograničenom odgovornošću (GmbH)

Da bismo osnovali tvrtku, moramo navesti naziv tvrtke, koji mora biti potvrđen od strane suda. Moramo naznačiti sjedište tvrtke u kojoj će tvrtka biti registrirana. Da bi naša tvrtka bila upisana u porezni registar, morat će redovito poslovati u uređenom poslovnom prostoru i imati određeno radno vrijeme. Morat ćemo navesti jednog ili više vlasnika kao i direktora tvrtke. Morat ćemo navesti jednog ili više vlasnika, direktora tvrtke i djelatnost tvrtke.