Mnoge tvrtke, u želji za međunarodnom prisutnošću, odlaze u Sjedinjene Države. Kao zemlja izgrađena na poduzetničkom uspjehu, SAD je prilično gostoljubivo mjesto za strane tvrtke, međutim, to ne znači da je lako. U ovom članku ćemo pregledati sve korake koje trebate poduzeti prije nego što uspostavite poslovanje u SAD-u.

Potrebne su 4 minute za čitanje članka. 

Odlučite se o strukturi tvrtke

Kao inozemno poslovanje, prvo što ćete morati uspostaviti nakon što odlučite započeti poslovanje u SAD-u jest struktura poduzeća. Mnoge veće tvrtke odluče postati C korporacije. To im omogućuje ponudu neograničenog broja dionica, a i oporezuju se odvojeno od njihovih vlasnika (što postaje sve važnije rastom vašeg poslovanja). Ulagači uglavnom doživljavaju C korporacije kao povoljnije. Međutim, imajte na umu da, ako odaberete ovaj pristup, bit ćete oporezovani dva puta, najprije kao korporacija, a zatim kao dioničar.

Prednost korporativnih dioničara u ovom slučaju je ta što sve dok se vaša tvrtka ne bavi nekretninama, nećete trebati platiti nikakav kapitalni dobitak. Ova vrsta oporezivanja vas štiti od utjecaja IRS-a (Služba unutarnjih prihoda), a budući da se mnogi vlasnici inozemnih tvrtki nerado stavljaju u američke porezne liste, ovo je odličan izbor.

Vrijedno je imati na umu da možete smanjiti dvostruki porez koristeći plaće, mirovinske troškove i razne druge izdatke koje tvrtka prirodno ostvaruje. U slučaju da mislite da C korporacija nije za vas, ne brinite, SAD ima razne druge poslovne strukture koje odgovaraju vašim potrebama.

Nastanite se u jednoj državi

Da biste imali tvrtku u SAD-u, morat ćete odabrati državu u kojoj je tvrtka zasnovana. To biste trebali odabrati tako što ćete provjeriti koja je država najdominantnija u vašoj niši, jer to obično znači da je najbolje da se tamo registrirate. Za većinu društava idealno mjesto za nastaniti se je Delaware.

To je zato što je Delaware država sa prilično niskim opterećenjem za većinu inozemnih poslovanja. Fleksibilni korporativni zakoni omogućuju vam da zaštitite sebe i svoje dioničare mnogo više od država poput, recimo, Kalifornije. Delaware također ne zahtijeva da imate fizičku adresu ili bankovni račun sa sjedištem u SAD-u.

Morat ćete se registrirati

Iako su zahtjevi koje ćete morati ispuniti različiti od države do države, općenito, oni bi trebali biti sljedeći:

  1. Odaberite naziv tvrtke.
  2. Izaberite registriranog zastupnika koji će biti zadužen za primanje pravnih dokumenata za vaše poslovanje (to možete biti vi).
  3. Trebat ćete ispuniti potvrdu o osnivanju, koja će sadržavati naziv tvrtke, kao i podatke o zastupniku. Naknada za ovo ispunjenje kreće se od 89 USD, no budite spremni na veće iznose jer se povećavaju s povećanjem bruto zarade.
  4. Morat ćete podnijeti izvješće, kao i plaćati porez na franšizu svake godine. To iznosi oko 225 dolara godišnje. U slučaju da ste spremni platiti dodatnu premiju, to možete učiniti putem interneta.

Nabavite EIN (identifikacijski broj poslodavca)

EIN (Employer Identification Number) ili identifikacijski broj poslodavca je 9-znamenkasti broj koji je dodijeljen vašoj tvrtki za potrebe identifikacije. Morat ćete ga imati kako biste obavljali većinu poslovnih aktivnosti (poput zapošljavanja radnika ili plaćanja poreza). IRS će vam omogućiti da se prijavite besplatno, a kada od vas zatraže identifikacijski broj poreznih obveznika (TIN), odgovorit ćete sa “inozemni/bez”.

Ako vam je potrebna pomoć oko prijelaza vašeg poslovanja u SAD, možete nas kontaktirati ovdje, a naš tim obučenih stručnjaka učinit će to besprijekornim iskustvom.