Jugoistočna Azija se sastoji od više zemalja koje su nedavno zabilježile ekonomski rast, što ohrabruje zapadne tvrtke da odaberu poslovati baš u ovom dijelu svijeta. Pokazalo se da ova regija broji dosta neiskorištenih poslovnih prilika, što je čini vrlo zanimljivom za mnoge ulagače.

Što se tiče geografije, jugoistočna Azija je podijeljena na dva dijela, to su pomorska jugoistočna Azija i kopnena jugoistočna Azija. Većina zemalja je dio Udruženja nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i na taj način nude ulagačima razne poslovne prilike.

Od ključne važnosti je da svi ulagači dobro poznaju uvjete, propise i zakone svake zemlje prije nego što započnu poslovati u regiji. To znači da moraju obratiti pažnju na deset zemalja, s deset različitih valuta, deset pravnih sustava, različitim vjerskim uvjerenjima, običajima i kulturama, kao i različitim zvaničnim jezicima.

Poznavati razna tržišta u jugoistočnoj Aziji je izuzetno važno

Ako razmišljate o poslovanju u jugoistočnoj Aziji, prije svega biste trebali provjeriti koje su zemlje u porastu, kao i one koje su najpogodnije za vaše proizvode i usluge. Regija broji 10 država članica ASEAN-a; ekonomski najrazvijenije su Indonezija, Tajland, Filipini, Singapur, Malezija i Vijetnam.

Sve tvrtke iz razvijenih država trebaju znati da se svaka zemlja u regiji tretira potpuno neovisno. Svaka zemlja predstavlja jedinstvene izazove, od osnivanja tvrtke, pristupa zajmovima, dobivanja građevinske dozvole, do različitih poreznih zakona.

Prisutne su velike razlike između država članica ASEAN-a

Jugoistočna Azija se danas vodi kao najvažnije gospodarstvo u razvoju, zato se često zna desiti da mnoge međunarodne tvrtke traže svoju vlastitu priliku ulaganja na ovo tržište. Unatoč činjenici da regija nudi ogromne poslovne mogućnosti, sve tvrtke se moraju temeljito pripremiti za sve prepreke koje ih čekaju u širenju iste.

Prioritet Udruženja nacija jugoistočne Azije (ASEAN) jeste stvaranje jedinstvene gospodarske zajednice između država članica. Realizacija toga je vrlo teška, budući da postoje velike razlike između država članica kada su u pitanju uvjeti poslovanja. Singapur je, primjerice, malo tržište sa stabilnom vladom, stabilnom valutom i odličnom infrastrukturom, dok, na primjer, Indonezija, ima ogromno stanovništvo, s vrlo ograničenim uvjetima poslovanja. Mjanmar je najsiromašnija država Udruženja ASEAN: 75% stanovnika je i dalje bez električne energije, zbog čega tržišta mobitela su ovdje najbrže rastuća na svijetu.

Što treba uzeti u obzir pri poslovanju u jugoistočnoj Aziji

Za sve tvrtke koje inače posluju u državama poput SAD-a, Velike Britanije, Australije i Singapura, poslovanje u jugoistočnoj Aziji će biti pravi izazov, jer se mora razmisliti o mnogim čimbenicima.

Ograničenja i propisi

Mnogi ulagači se nađu u prilično složenoj situaciji u jugoistočnoj Aziji, jer moraju uzeti u obzir razne  lokalne i regionalne zakone, registraciju intelektualnog vlasništva, zaštitni znak i politikom useljavanja.

Veliki broj tržišta u državama ASEAN-a, kao što su na primjer Kambodža, Vijetnam i Filipini, ima ograničenja kad su u pitanju ulaganja međunardonih tvrtki i zahtijevaju od istih da raspolažu domaćim partnerima dioničarima. Neke države provjeravaju unaprijed sve strane tvrtke: to dovodi do situacije da iste mogu započeti s poslovanjem tek nakon dobivanja odobrenja za to.

Države članice Udruženja ASEAN također imaju različita ograničenja kad su u pitanju strana ulaganja, ali to ovisi i o gospodarskoj aktivnosti koja vas zanima. Moramo napomenuti da postoji mnogo dodatnih propisa, posebice u području bankarstva, prometa, ribarstva i telekomunikacija.

Poteškoće sa zapošljavanjem

Jedan od osnovnih zadataka Gospodarskog udruženja ASEAN je i omogućiti slobodan pokret radne snage u cijeloj regiji, što je još u fazi prijedloga. Na raznim tržištima još uvijek postoje strogi propisi kada je u pitanju zapošljavanje radnika iz drugih država, uključujući i susjedne; zato vam savjetujemo da provjerite da li je moguće premjestiti i na koji način dio svog osoblja u regiju ili je potrebno unajmiti inozemnu radnu snagu da biste započeli s poslovanjem u određenoj zemlji.

Različiti vremenski rasponi

Iako su zapadne tvrtke vrlo dosljedne kad su u pitanju rokovi, ne možemo reći isto za države na Istoku. Ako želite upravljati poslovnim postupcima, morate biti spremni prilagoditi svoj raspored, posebno na područjima imigracije, uvoznih dozvola, dokumentacije o poslovnim dozvolama, pregovaranja i sklapanja ugovora s dobavljačima, kao i upravljanja radnicima.

Povjerenje s poslovnim partnerima

Za stanovnike Istoka, osobno prijateljstvo i povjerenje su od vitalnog značaja. Savjetujemo vam da često posjećujete državu u kojoj poslujete: na taj način ćete lako razviti osobne kontakte s budućim poslovnim partnerima. Natjerati one koji donose odluke o vašem poslovanju da žure nije prikladno, tako da vam savjetujemo da se naoružate strpljenjem: odobrenje vašeg poslovanja bi moglo potrajati.

No povjerenje s budućim poslovnim partnerima nije jedini značajan čimbenik: važno je da iz prve ruke upoznate svoje potencijalne kupce, partnere i dobavljače, jer njihova mišljenja mogu biti izuzetno vrijedna za vaše poslovanje.

Prihvatite kulturne raznolikosti

Prilikom poslovanja u jugoistočnoj Aziji, znati da se njihove kulture značajno razlikuju od kultura na zapadu je izuzetno važno. Trebali biste izbjegavati situacije koje bi mogle prouzročiti nelagodu drugim ljudima, nikad ne odbijati poklone, kao ni gostoprimstvo ponuđeno od strane vaših poslovnih partnera. Ako je vaš cilj uspješno poslovanje, izbjegavajte glumiti krivnju u javnosti.

Razumijevanje različitih izazova

Kada se odlučite za poslovanje u jugoistočnoj Aziji, budite spremni na bezbroj izazova. Nemojte biti nestrpljivi, jer ćete tako biti i razočarani: na vašem poslovnom putu vas čeka mnogo prepreka i razlika među državama. Imajte na umu da će određene kulture biti razvijenije od drugih, a pomoć međunarodnim tvrtkama također se razlikuje od države do države.

Postupci su u svakoj državi različiti. U nekim zemljama mogu postojati dugotrajni birokratski postupci, dok u drugim osnivanje tvrtke je znatno lakše. Važno je da poznajete sve bitne podatke koji se odnose na državu u kojoj želite poslovati.

Opća pravila poslovanja se razlikuju od zemlje do zemlje

Poslovna pravila su ključna kada je u pitanju poslovanje u jugoistočnoj Aziji. Pored osobnog kontakta i kulturne raznolikosti, važno je znati da svaka zemlja ima i svoj skup poslovnih pravila kojih se treba pridržavati.

Važna poveznica u poslu su posjetnice, koje su na istoku produžetak osobe koja je daje. Stoga je od značajne važnosti da je predajete i primate s poštovanjem. Prilikom primanja određene posjetnice, koristite obje ruke i pažljivo je pročitajte; ne stavljajte je u novčanik ili džepove. Ostavite je na stolu tijekom sastanka, u blizini poslovnih dokumenata koje imate sa sobom. Prilikom dizajniranja vlastitih posjetnica provjerite jesu li točno prevedene na lokalni jezik.

Točnost je također važna kada prisustvujete poslovnim sastancima. U državama u kojima prevladava muslimanska i hinduistička kultura, nemojte koristiti samo svoju desnu ruku kada je u pitanju osobna interakcija, kao na primjer primanje i davanje darova. U tim zemljama također izbjegavajte dirati glavu osobe s kojom poslujete.

Poznavanje kulture jugoistočne Azije je lakše uz pomoć prevoditeljske agencije

Poslovanje u jugoistočnom dijelu Azije za vas će biti prava lekcija, jer ćete primijetiti da se kulture u ovom dijelu regije značajno razlikuju od onih na zapadu. Provjerite da li imate točne informacije o poslovnom okruženju, protokolima, jeziku i kulturi, a prije nego što se odlučite za pokretanje poslovanja, savjetujemo vam da istražite ciljano tržište.

Poznavanje jezika je izuzetno važno. Kao što je već spomenuto, sresti ćete različite zvanične jezike u ovom dijelu Azije, što se može pokazati kao velika prepreka za uspješno poslovanje. Nemojte dozvoliti da nepoznavanje jezika tijekom poslovanja postane prepreka i pronađite dobru prevoditeljsku agenciju koja će vam sigurno biti od velike pomoći u prevoditeljskim uslugama.

Uz pomoć prevoditeljske agencije, moći ćete lako vladati s mnogim dokumentima potrebnim za osnivanje tvrtke, vaše posjetnice će biti točno i profesionalno prevedene, a poslovni sastanci i obveze će biti bezbrižniji. Kvalitetna prevoditeljska agencija jamči da komunikacija između vas i vaših poslovnih partnera bude točna i profesionalna: to će vam omogućiti uspješno poslovanje u jugoistočnom dijelu Azije.