Uvjeti za osnivanje poslovanja u Europskoj uniji razlikuju se od zemlje do zemlje, ali EU i dalje nastoji da učini ove postupke što je više moguće jednostavnim i uobičajenim. Budući da se Italija oduvijek smatrala vrlo birokratskom zemljom, inovacije Europske unije donijele su veliko olakšanje mnogim poduzetnicima koji žele pokrenuti posao u Italiji.

Na što treba paziti prilikom osnivanja poslovanja u Italiji

Danas se Italija svrstava među članice Europske unije u kojima je postupak osnivanja drugačijeg poslovanja uveliko pojednostavljen.

Ako odlučite otvoriti tvrtku koja će se baviti prodajom, obradovat ćete se kada čujete da nisu potrebne posebne dozvole, osim ako se radi o prodaji prehrambenih proizvoda, o frizerskom ili kozmetičkom salonu. U ovom slučaju trebate odgovarajuće obrazovanje i najmanje dvije godine prakse u ovom području, koja ne smije biti starija od pet godina.

Prije otvaranja restorana, prvo pribavite odgovarajuću dozvolu izdatu od općine u kojoj će se restoran nalaziti.

A ako želite otvoriti odvjetničko društvo u Italiji, tada je postupak vrlo jednostavan. Sve što trebate jest prijaviti se nadležnoj odvjetničkoj komori i dostaviti sve potrebne dokumente. Ako ne dobijete odgovor u roku od dva mjeseca, smatra se da možete započeti s radom. Sličan postupak primjenjuje se i na druge neovisne profesije, poput arhitekte, poreznog savjetnika ili javnog bilježnika.

Odaberite odgovarajući oblik tvrtke

Ako se odlučite otvoriti tvrtku u Italiji, prvo morate odabrati jedan od oblika tvrtki poznatih talijanskom zakonu.

Ako ste samozaposlena osoba, tada možete poslovati sami ili s članovima obitelji s kojima također dijelite dobit. U tom ste slučaju odgovorni za sve poslovne obveze sa svom svojom imovinom. Osnivački kapital također nije naveden.

Najčešće partnerstvo je komanditno društvo koje se sastoji od 2 ili više članova, u kojem nije naveden osnivački kapital. U ovom slučaju, razlikujemo partnere s neograničenom odgovornošću koji rade u poduzeću od onih koji samo ulažu kapital u tvrtku i koji odgovaraju samo do iznosa uloženog kapitala.

Dvije vrste društava u Italiji su društvo s ograničenom odgovornošću, najčešći organizacijski oblik društva, i dioničko društvo. Minimalni početni kapital u ovom slučaju iznosi 10 000 eura. Prilikom osnivanja potrebno je platiti najmanje 25%. Bitno je napomenuti da svi partneri koji rade u tvrtki moraju imati odgovarajuće zdravstveno, mirovinsko i osiguranje od nezgode te su obvezni redovito plaćati doprinose. Njihov iznos ovisi o dobiti, a zdravstveno osiguranje ne smije biti manje od 2 870 eura godišnje.

Koliko će koštati otvaranje tvrtke u Italiji

Kao i kod svih ostalih formalnosti, trebali biste biti svjesni da ćete i prije pokretanja poslovanja u Italiji morati potrošiti nešto novca za rješavanje pravnih formalnosti. Prijava na zavodu za zapošljavanje je besplatna, ali za sva ostala predmeta, poput javnobilježničke ovjere korporativne povelje, sređivanja poslovnih knjiga i zahtjeva za upis u registar, morat ćete odbiti oko 800 eura.

Što je s porezom?

Slično kao u Hrvatskoj, i tvrtke u Italiji obvezne su platiti porez na dodanu vrijednost i porez na dobit. Iznos poreza na dodanu vrijednost iznosi 22%, a možete se odlučiti za mjesečnu ili tromjesečnu uplatu.

Porez na dohodak razlikuje se ovisno o vrsti tvrtke i mora se plaćati jednom godišnje do 30. rujna za prethodnu godinu. Bez obzira na to jesu li društva kapitala ili osobne tvrtke, moraju platiti i takozvani regionalni porez na proizvodne djelatnosti (IRAP). Ako odaberete jedan od oblika društva kapitala, trebate znati da ćete morati platiti 27% poreza na dohodak i dodatnih 3,9% poreza na proizvodne djelatnosti.

Međutim, tvrtke iz država članica EU koje posluju u Italiji mogu birati između talijanskog poreznog sustava ili poreznog sustava koji je na snazi u nekoj od zemalja EU, ovisno o tome što je povoljnije.