Japan je jedno od najmodernijih mjesta za poslovanje u današnje vrijeme. To je država s visokim dohotkom bez velikog otpora ulasku, tako da možete ući bez previše poteškoća. Rekavši to, ima nekoliko stvari koje ćete morati znati prije nego što započnete posao u Zemlji izlazećeg sunca.

  1. Ostanite uvijek formalni – Formalnosti su ključna sastavnica sastanaka u Japanu. Uvijek se predstavite sa svojim punim imenom, imenom vaše tvrtke kao i sa titulom koju posjedujete. Nakon toga ćete se upoznati s onim tko vam je suradnik u drugoj tvrtki. Dok nema potrebe nakloniti se, morate ipak kimati glavom dok se rukujete s njima.
  2. Izujte cipele – Uvijek pazite da ste izuli cipele prije nego što uđete u nečiji dom, restoran ili čak većinu ureda. Nemojte zaboraviti da Japan odbija napojnice.
  3. Vaša posjetnica je vaša duša – Posjetnice su izuzetno važne u poslovnom svijetu Japana. Ismijavat će vas ako ih ne budete imali, vaše posjetnice trebaju uvijek imati englesku i japansku stranu. Također je uobičajeno primiti posjetnice s dvije ruke, zahvaliti se davatelju, a zatim detaljno proučiti istu (u redu je malo pretjerati). Stavite posjetnice koje imate na stol i uzmite ih nakon sastanka. Pobrinite se da ni na koji način ne uništite dane posjetnice.
  4. Ako dođete na poslovni sastanak, obavezno nosite odijelo. Ako ste muškarac, izbjegavajte crnu kravatu, a ako ste žena, trebate nositi bluze i suknje, zajedno s visokim potpeticama. Također, izbjegavajte nositi sve crno, jer je to pogrebna boja u Japanu.
  5. Poštovanje je obvezno. Nikada ne postavljajte pitanja negativno izražena i izbjegavajte kontakt očima.
  6. Uvijek ponesite poklon – Kad god možete, ponesite poklone kako za svoje domaćine, tako i za pomoćnike i radnike. Iako ne moraju biti skupi, treba ih dobro zamotati. Nikada ne dajte 4 nečega, jer je to broj smrti.
  7. Druženje nakon posla – Ako se od vas traži da se družite s nekim nakon radnog vremena, to se općenito smatra kao čast. To znači da ga ne smijete odbiti, a iako je domaćin dužan platiti, trebate se barem ponuditi da vi to učinite.