Pisanje datuma u hrvatskom jeziku

Sigurno ste se mnogo puta prilikom izrade stručnog rada, ili prilikom ispunjavanja određenog dokumenta, našli u nedoumici kako napisati datum na ispravan način. Iako pisanju datuma nekada i ne pridajemo veliki značaj, nepravilno napisan datum može ostaviti pogrešan dojam o vama kod čitatelja. Ispravno napisanim datumom, govorimo da vodimo računa o detaljima i da dobro poznajemo materinski jezik.

Postoji nekoliko pravila u vezi ispravnog pisanja datuma na hrvatskom jeziku.

Opće pravilo za pisanje datuma u našem jeziku jeste: dan, mjesec i godina.

Dan pišemo rednim i arapskim brojevima, što znači da iza njega uvijek stavljamo točku. Iza točke dolazi razmak, potom pišemo mjesec. Bitno je naglasiti da je nepravilno pisati nulu ispred dana. Izuzetak čine određeni tehnički dokumenti kao i programiranje: u ovim slučajevima pisanje nule je predviđeno.

Mjesec možemo pisati na više načina:

 • Slovima: Ukoliko je ime mjeseca napisano slovima, iza njega se nikada ne pišu točka ili zarez, ostavi se prazno mjesto i piše se godina. Ako ga pišemo na ovakav način, uvijek se naziv mjeseca nalazi u genitivu napisan malim slovima, a ne u nominativu. Nepravilno je napisati: 1. ožujak, 4. travanj, 16. listopad itd., a ispravno je: ožujka, 4. travnja, 16. listopada itd.
 • Brojevima: Ako mjesec pišemo brojevima, možemo koristiti arapske ili rimske brojeve. Za razliku od pisanja mjeseca slovima, kada ga pišemo brojevima, iza njega uvijek ide točka i poslije točke prazno mjesto. Ispred mjeseca nepravilno je pisati nulu.

Godina se uvijek piše arapskim brojevima s točkom na kraju.  

Primjeri nepravilno napisanih datuma:

 1. prosinac 2015. – greška je u pisanju mjeseca u nominativu
 2. V 1980. – nedostaje točka iza rimskog broja

6.7.2020. – nema praznog mjesta iza svake točke

 1. 12. 2017. – nulu ne pišemo ispred dana.

05/10/2016  – ovakav način pisanja nije u skladu sa gramatikom hrvatskog jezika, nego je preuzet iz engleskog jezika

 1. 09. 2020. – greška je u pisanju nule ispred mjeseca

09.02.1990 –  primjer gdje je u datumu sve pogrešno napisano. Naime, ispred brojeva dana i mjeseca, ne piše se nula. Nema praznog mjesta iza točki, i na kraju iza napisane godine nije napisana točka.

Primjeri pravilno napisanih datuma:

 1. prosinca 2015.
 2. V. 1980.
 3. 7. 2020.
 4. 12. 2017.
 5. 10. 2016.

Nadamo se da smo vam ovim blogom pomogli riješiti određene nedoumice vezane za pisanje datuma u hrvatskom jeziku. Potrebno je zapamtiti svega nekoliko pravila za njihovo ispravno pisanje te da ih primijenite sljedeći put kada budete ispunjavali određeni dokument, pisali pismo ili slično. Ukoliko vam je nešto ostalo nejasno ili imate određena gramatička pitanja ili nove ideje za naše blogove, kontaktirajte nas, a mi ćemo vam odgovoriti u što skorijem roku.